Glädjen med husdjur

Vad bidrar ett husdjur med?

Att ha ett sällskapsdjur hemma är mestadels en enorm glädje och skänker en trevlig tillvaro till människan. Ett husdjur kan vara guld värt för en ensam person som inte har några andra anhöriga och det kan även vara en fantastisk vardagshjälp för en sjuk människa som lider av blindhet, epilepsi eller har svårt att röra på sig. Djur verkar numera även i många inrättningar såsom servicehundar och skänker glädje och uppskattning till välbehövande som gamla och sjuka. Deprimerade kan istället för tabletter får en hund som kommer till hemmet någon dag i veckan och livar upp tillvaron. Detta är framför allt mycket vanligt hos demenssjuka eller hos ångestladdade personer som inte vill prata om trauman etc.

En allt-i-allo kompis

I hemmet är ett husdjur en träningskompis, en pratkompis, en jaktpolare eller bara ett stort skäl till att leva. Många skaffar exempelvis hund för att komma ur soffan om dagarna och få lite motion. Men ett husdjur behöver inte bara bestå av hund eller katt även om de är vanligast. Fåglar är mycket populära, speciellt de som kan prata och de är också smartare än man trott och kan bli en verklig kamrat i svåra tider.

Vilket husdjur man väljer beror naturligtvis på smak och behov. Hund och katt är vanligast, sedan följer kaniner och gnagare följt av fåglar och reptiler. Även hästar är vanliga sällskapsdjur trots att de kräver en enorm omsorg. Vissa djurtyper kräver en enorm uppmärksamhet för att inte bli retliga och aggressiva och faktum är att en stor del inte ens är lämpliga ägare för dessa typer.

bard