Ovanliga husdjur

Minigrisar

Denna idé kommer inte från Astrid Lindgrens serie ”Emil i Lönneberga” som lärde Griseknoen ”vacker klöv”, utan istället har förmodligen Hollywood-hunken George Clooney en hand med i spelet. Han är nämligen känd för att äga minigrisar som också är berömda för att vara världens gulligaste smågrisar. De små liven har sedan letat sig in hos Paris Hilton och Victoria Beckham och är nu mångas favorit som husdjur.

Fakta om minigrisar

Minigrisen kommer ursprungligen från hängbuksvinet men som har stannat i växten på grund av undernäring. Hängbuksvinet i sin tur härstammar från Vietnam. De väger mellan 35-60 kg och är ungefär lika stora som en medelstor hund. Tyvärr förekommer inavel bland många uppfödare för att få till den önskade storleken och detta bidrar till stora hälsorisker. Lyssna aldrig på en uppfödare som sedan säger att din gris ska matas med pyttesmå portioner eller marsvinsmat. Då slutar det med att den dör! Minigrisar ska ha riktig mat som vanliga grisar.

Utrymmet

Det viktigaste för en minigris är utrymmet. De behöver rum för att plaska, leka, rulla sig i lera och utforska trädgården. De blir annars argsinta och aggressiva. När de mår bra är det extremt nyfikna varelser som är busigare än barn.

bard