Glädjen med husdjur

Känslor som manifesteras hos olika husdjur

Det är inte bara människan som har patent på känslor. Även djur kan känna många olika känslor som rädsla, obehag, glädje, smärta, sorg och empati. De olika känslorna kan ta olika uttryck och här kan du läsa om hur ditt djur kan dela med sig av sina känslor till dig.

Hunden

En hund som är glad hoppar och skuttar och har ofta halvöppen mun, nästan som om den ler lite. Rädsla manifesteras genom att den tittar nedåt med skamsen blick, har svansen mellan benen eller springer och gömmer sig. En empatisk hund kryper ofta upp intill dig och borrar upp nosen i ditt ansikte, eller lägger tassen på dig. Denna empati har en mycket läkande effekt hos människan.

Kattens känslouttryck

Många tror att katten är en reserverad varelse som inte bryr sig om sin ägares känslor. Men där har man fel! Katten använder ögonen till att utforska människans sinne och söker efter svar i dess ögon likaväl som hunden gör. I olika experiment har det visat sig att katter både söker uppmuntran och information via sin ägares uttryck.

Kattens svans har också en mycket stor betydelse för att tolka dess känslor. En svans som ser ut som ett frågetecken betyder att den är på gott humör och glad att se oss. Om svansen vibrerar i yttersta delen betyder det också att den är glad och vänligt inställd. När svansen är tätt intill kroppen, som till exempel när katten sitter ned och ”sveper” svansen intill sig, så betyder det att den är lugn och harmonisk. Om svansen är nedstoppad under kroppen är den däremot rädd och obekväm. En stor och burrig svans innebär att katten är arg eller väldigt rädd, speciellt om den kröker rygg samtidigt.En krökt svans med den nedersta tippen nedåt betyder att den är redo att gå till attack. Detta betyder dock inte att den är arg utan kan också vara på lekhumör och jaga något.

Hästars känslor

En häst kommunicerar mycket med ansiktet precis som människor. Det finns otaliga uttryck som man bör studera om man skaffat en häst och här följer några av dem. Faktum är att många ansiktsuttryck har samma innebörd som människans. Hästar är även mycket bra på att tolka människans ansiktsuttryck.

  • Spänd käken, platta öron och spänd ögonmuskulatur signalerar att hästen har ont.
  • En häst som spärrar upp ögonen och höjer ansiktet kan vara rädd.
  • En utsträckt tunga kan betyda att bettet skaver.
  • Öronen bakåt och blottning av tänderna innebär ilska.
  • Frustningar betyder att de signalerar något farligt.
bard