Glädjen med husdjur

Även smådjur som hamstrar är stora beslut

Att skaffa husdjur är ofta spännande och roligt, men det är också ett väldigt stort beslut. Det beslutet blir inte mindre för att du väljer ett litet husdjur. Åtagandet är lika allvarligt och du har lika stort ansvar oavsett vilken typ av djur du väljer. Givetvis skiljer sig sättet du tar hand om djuret på, och du behöver exempelvis inte gå ut och gå med alla typer av husdjur. Att skaffa ett litet husdjur, eller ett djur som inte har så lång förväntad levnadstid, är ändå ett stort beslut som du inte bör stressa fram.

När du funderar på att skaffa husdjur är det en del du bör ha i åtanke innan du bestämmer dig. Eftersom du har ett åtagande för husdjuret hela dess livstid, ska du inte skynda på ett sådant beslut oavsett hur mysigt det skulle kännas att komma hem med ett nytt husdjur. När du väl bestämt dig behövs en del saker för att hamsterns behov ska tillgodoses.

Inköp till hamstern

Det behövs en del inköp när du skaffar hamster, bland annat en hamsterbur i bra storlek som exempelvis kan inredas med rör som är roliga för hamstern. Utöver hamsterbur behövs bland annat vattenflaska, matskål och stimulerande leksaker och förutsättningar. Du kan till exempel fråga i en djurbutik, så du får veta vad hamstern behöver för att må bra och få tillräcklig stimulans och trivsel. Framför allt behövs kunskap om hamstern, så du får en förståelse för vad du kan göra för att hamstern ska ha det bra. Du behöver även känna till om djuret är ett gruppdjur eller inte, då huvudregeln för många gnagardjur är att de ska hållas i grupp eller par. I motsats finns dock de som är mer aggressiva och som är solitärdjur och som i naturen lever ensamma, såsom guldhamstrar. Därför behöver du veta vad som gäller för just ditt framtida husdjur innan du gör slag i saken.

Hamstern i barnfamiljen

Som för alla djur i barnfamiljer så är det de vuxna som tar på sig ansvaret, och det innebär givetvis att du måste ha översikt och se till att barnen hanterar hamstern som de ska. Det betyder naturligtvis också att om barnen tröttnar på hamstern så är det fortfarande ditt ansvar att se till att hamstern har det bra i er familj. Ta även i beaktning att hamstrar inte lever särskilt länge. Hur många år en hamster lever varierar beroende på vilken sorts hamster det är, men det rör sig ungefär mellan 1-3 år. Även om det är naturligt kan det vara en av de första förlusterna i barnets liv. Så det kan vara bra att försöka förklara och förbereda barnet på att hamstern åldras snabbt och kommer bli gammal på den tiden.

bard