Glädjen med husdjur

Dra lärdom av djuren

Vi människor tycker vi är så intelligenta och kunniga men faktum är att vi saknar många förmågor som djuren besitter. Det sjätte sinnet och förmågan att älska villkorslöst finns det få människor som kan skryta med men i djurens värld är detta självklarheter.

Hundens lojalitet

Hunden är människans bästa vän och extrem lojal mot sin ägare. När du är sjuk eller ledsen finns den där för att trösta dig, när du arbetar och borde sluta upp att stressa cirklar den vid dina fötter för att tala om att det får vara nog och har du varit arg på den, kommer den tillbaka och älskar dig lika mycket för det. Hundar är mycket intelligenta och kan tolka både ord och signaler utan att du egentligen behöver göra så mycket. De känner på sig när något är fel och den stöttar dig gärna i vad du än företar dig.

Gässens förmåga att samarbeta

Visste du att gäss är en av de fågelarter som är fenomenal på att skapa laganda och organisera ett team. När man ser V:na som täcker himlen vid vår och höst och hör kacklet i luften så är det gässen som hejar på varandra. De skriker alltså ut ”hejarramsor” till varandra. V:et minskar luftmotståndet så att de kan färdas längre utan att bli trötta. Ledaren får hela tiden peppning av de andra och när den är trött tar den nästkommande i ledet över utan att trilskas alls. Det är teamwork, det!

Elefanternas skyddsinstinkt

Få djur är så ömsinta och beskyddande som elefanterna och deras minne är otroligt. Det är därför man säger ”att ha ett elefantminne”. När en vuxen elefant är sjuk eller dör, tar de andra mödrarna i gruppen hand om deras lilla unge och beskyddar den som om den vore deras egen. Om en elefant blir skjuten eller påkörd av ett fordon eller ett tåg, undviker dess allra närmaste denna typ av fordon i framtiden med vetskap om vad som kan hända. Elefanter är mycket snälla och godhjärtade men man får inte överstiga gränserna. Då kan det gå illa!

Delfinernas vänskap

Delfiner har ett enormt sinne för vänskap, vilket också demonstreras synligt. De kan både lida och dör för en vän eller en familjemedlem och märker de att en annan individ är skadad eller trött, tar en annan över så att han/hon får vila. Det är inte bara delfiner som har ett starkt sinne för vänskap i havet. Andra marina däggdjur tycker också om att hänga med sina nära och kära. Knölvalen är ett exempel.

Dra slutligen lärdomar av dessa fraser som olika djur kan lära människan.

  • Stressa inte (katten)
  • Döm inte och älska villkorslöst (hunden)
  • Ta hand om dina ungar tills de klarar sig själva (fåglar)
  • Träna dagligen (hamstern)
  • Jobba hårt och du får vad du förtjänat (myran)
bard