Ovanliga husdjur

Adoptera en hund

Det finns en del skillnader mellan att köpa en hund och att adoptera en hund. När man köper en hund är det vanligast att man vänder sig till en uppfödare och köper hunden när den fortfarande är mycket ung. När man adopterar en hund kan hunden komma från ett annat hem sedan tidigare, men det kan även ha varit en hund som har räddats från en elak person eller en hund som har levt på gatan och nu är i behov av ett nytt hem.

Det finns många hundar runt om i världen som lever ensamma. I Sverige ser läget inte lika akut ut som i många andra länder, där gatuhundar är en vardag och något som människor skyr. De hundar man adopterar kommer dock inte direkt från gatan, utan är intagna, ompysslade, vaccinerade och hanterade av professionella djurvänner. Innan en hund kan adopteras till ett nytt hem säkerställer nämligen organisationen eller föreningen att hunden är frisk, både mentalt och fysiskt, så att du som ny ägare kan få ut så mycket av din hund som möjligt.

Är man intresserad av att adoptera en hund kan man vända sig till föreningar som arbetar med herrelösa hundar. Det är inte ovanligt att hundarna kommer från andra länder, t.ex. från Spanien. Det är en betydligt enklare process att vända sig till en uppfödare i ens närhet, men genom att adoptera ger man en hund möjlighet till en nystart i livet. Att adoptera en hund behöver inte betyda att man adopterar en äldre eller gammal hund, utan det brukar även finnas unghundar eller till och med valpar.

Vilka regler som gäller bestämmer organisationen själva. Det kan handla om att man t.ex. måste se till hundens bästa, att man inte får bo alldeles för trångt för en större hund, att man måste vara över 25 år eller att man t.ex. måste ha tidigare erfarenhet av hundar. Föreningarna som adopterar bort hundar brukar vara mycket noggranna med att hundarna kommer till ett hem där de får vara just hundar och inte där de blir behandlade som bebisar som körs runt i barnvagn eller kläs ut i olika outfits som kan vara obekväma för hunden. Du som adopterar en hund måste vara säker på att du kan leva upp till de önskemål och regler som föreningen har. Inte bara för att få adoptera, utan för att det är för hundens bästa.

Adoptionen kan vanligtvis ta längre tid än vad man kanske önskar, mest för att man längtar efter sin nye vän. Det är en del papper som måste gås igenom och dessutom måste hunden förberedas för färd. Om hunden kommer från utlandet behöver hunden se till att vaccineras ordentligt innan avresa, kastreras eller steriliseras och få ett eget pass. Tillsammans kommer ni överens om när du ska hämta hem hunden och detta sker då vanligtvis på angiven flygplats. Papper skrivs på och lämnas över. Nu är hunden din!

bard