Glädjen med husdjur

Vilket husdjur passar dig?

Går du i tankarna om att skaffa dig ett husdjur eller är barnet sugna på en ny liten familjemedlem? Att ha ett husdjur är mycket trevligt och uppskattat hos de flesta, men hur vet man vilket djur man ska välja och vad är egentligen bäst att börja med? Kommer barnen att tröttna på djuret inom kort tid och vem ska då ta hand om det? Det finns många frågor som man bör ställa sig själv innan man köper ett djur. Det är viktigt att vara införstådd med att djur är levande varelser som behöver omvårdnad och kärlek varje dag, även om det är så att barnen har tröttnat på att leka med kaninen eller gå ut med hunden. Är det du som vuxen som köper ett husdjur till dig själv behöver du fråga dig om du har den tid och ekonomi som krävs för att ta hand om djuret i fråga.

Att välja husdjur

Du har nu bestämt dig för att skaffa ett husdjur till familjen och då är det dags att fundera på vilket typ av djur som passar er bäst. Många tänker direkt på hund och katt som självklara alternativ, men det finns många andra typer av husdjur som är precis lika mysiga att umgås med. Ska husdjuret ges till ett barn behöver du dock säkerställa att du väljer ett djur som är “barnvänligt”. Vissa djur, t.ex. illrar, kan ha en förmåga att bli lite argsinta om det är för mycket stor och stim runtomkring. I listan nedan kan du hitta alternativ på husdjur som du kanske inte tänkt på.

  • Kanin
  • Iller
  • Chinchilla
  • Hamster
  • Marsvin
  • Sköldpadda
  • Dansmus/råtta
  • Ödla
  • Undulat/papegoja

Vilket djur passar din ekonomi?

Ett djur kostar mycket pengar och mer pengar ju större djuret är. Du behöver räkna in matkostnader och även tillbehör. Glöm inte bort att du även måste tänka på sjukvården. Om ditt husdjur mår dåligt kanske du inte kan lösa det med microlax som hos en människa, utan behöver istället ta dig in till en veterinär för att först få djuret undersökt. Även mindre djur behöver ha tillgång till samma typ av omvårdnad som ett större djur. Det betyder att din fågel kan behöva veterinärvård precis på samma sätt som en hund.

Titta alltså inte bara på hur mycket tid du har möjlighet att ge ditt djur utan titta även på hur pass bra din ekonomi är och om den kommer att hålla för kostnaderna. En hund kostar t.ex. cirka 16.000 kronor om året och det är något som väldigt få har koll på innan hundköpet äger rum. En hamster eller ett mindre djur kostar naturligtvis mindre. På internet kan du hitta mängder med information om hur mycket just ditt djur kommer att kosta dig.

bard