Ovanliga husdjur

Tillåtna och otillåtna husdjur

I många andra länder är det här med tillåtna och otillåtna husdjur en relativt utsuddad gräns. I USA har folk vanan att äga både apor och rovdjur men här hemma är det betydligt strängare regler som gäller. Jordbruksverket har en lång lista på lagliga och olagliga husdjur så låt oss ta oss en titt på några av dem.

Tillåtna husdjur

Det finns många djur du faktiskt får ha i ditt hem, bara du sköter om dem på rätt sätt. Till denna grupp hör pingviner, jättesnäcka, elefant, grävling och svan. Dock måste du verkligen ha en stor trädgård om du ska köpa en elefant och ha hemma. Men de ska vara mycket intelligenta och känslosamma så du kanske kan ha stor glädje av den! Det viktigaste att veta är att djuren som du köper måste vara uppfödda i fångenskap för att få has som sällskap. Du får alltså inte åka ut i skogen och sno med en vild grävling hem eller smuggla med dig en art från regnskogarna.

Otillåtna husdjur

Om du vill ha reda på vilka djur du inte får ha hemma så ska du veta att listan är betydligt längre. Hit hör rovdjur och apor som kan utgöra en fara, både för dig själv och för sin omgivning om den behandlas fel. Även hybrider som orsats med katter och hundar och vilda djur, får inte ägas av privatpersoner. Detta innefattar t. ex. en blandning mellan hund och varg eller katt och lodjur.

Vill du skaffa ett utrotningshotat djur inom EU så gäller mycket strikta bestämmelser som du bör kolla upp först för att inte åka på böter eller fängelsestraff. Läs CITES-konventionen så får du bättre information. Har du mycket ovanliga sällskapsdjur så bör du också kontakta Länsstyrelsen i din kommun först, så att de kan besluta om du måste ha dem inom en viss inhägnad eller inte.

bard