Glädjen med husdjur

Iller – Ett husdjur för dig?

Iller kanske är inte något av det vanligaste husdjuret som du skaffar dig. Men det finns de som tycker att illrar är ett underbart djur att ha hemma och kan inte tänka sig något annat. För annars är det lätt att förknippa illrar med att de kan vara opålitliga, ilskna och lukta illa. Visserligen kan det mycket väl vara så, om de har blivit omhändertagen på ett fel sätt. Sköter du och tar hand om en iller på ett bra sätt, kan den vara lekfull, nyfiken, kelig och vänlig kompis.

Illern är det enda arten som går att tämja bland vessledjuren. Bland de övriga vessledjuren hittar du exempelvis mink, skunk, utter och vesslor. Till en början användes illrar för att jaga med, men så småningom blir de sällskapsdjur istället. En iller gillar att ha sällskap och då helst med andra illrar, men det funkar också med katter och hundar. Men dem fungerar inte ihop med kaniner, fåglar, reptiler eller små gnagare. Livslängden hos en iller är omkring sju år, men det finns de som har blivit upp emot 10 – 12 år.

Skötselråd

När det kommer till skötselråd för en iller och när det gäller mat, så är dem köttätare. Det finns speciell illermat, men annars funkar det bra med katt- eller hundmat istället. Maten behöver innehålla mycket fett (20 – 30 %) och protein (ca 32 – 38 %). Har inte maten tillräckligt med dessa ingredienser kan det leda till att illern får hudklåda och skör, samt torr päls.

Annars går det att ge döda råttor, möss eller kycklingar, för det liknar den mat som illrar äter ute i det fria. Fodret måste innehålla inälvor och skelettdelar, för att de ska få tillräckligt med vitaminer och kalk. Maten ska vara torr och ska stå framme, så illern kan äta när den själv vill.

Vatten

Det gäller att inte glömma att det ska finnas tillgång till vatten. Antingen från en vattenflaska eller en tung skål. För det är nämligen så att illrar gillar att leka med sitt vatten och kan därför lätt vända upp och ner på sin vattenskål, bara för att det är kul.

Miljö

Illrar är nyfikna till sin natur och gillar att vara i små utrymmen. Därför gäller det att se till att hemmet är illersäkert innan du släpper lös din iller. Det gäller att täppa till hål som är 2,5 cm eller större. Ha fönster stängda, för annars riskerar du att iller rymmer, för att den är nyfiken helt enkelt. En iller har mycket lätt för att hamna i situationer som är farliga för dem, med tanke på deras förkärlek till tunnlar och mindre utrymmen. Men det går att lära illrar goda vanor som gör att de kan sköta sig och inte utsätter sig för fara.

Information

Vill du ha mer information om illrar, så hittar du det på nätet. Det är bara att söka som vanligt via en sökmotor. Precis som om du skulle leta efter någon som kan sälja fakturor eller annat som kan vara spännande. Du kanske blir ägare till en iller en dag, vem vet?

bard