Att skaffa husdjur

Funderar du på ett husdjur?

Oavsett om du är gammal eller ung, så kan känslan och lusten att skaffa en fluffig hund eller katt, alternativt något annat husdjur, vara stark av olika orsaker. Alltfler väljer att ta sig an ett sällskapsdjur för att man vill ha en god och trogen vän, för att man är ensam eller för att man kanske vill ha ett djur att träna/jaga etc. med. Du som har barn vet nog också hur det kan vara när barnen kommer upp i skolåldern och tittar på dig med sina små bedjande valpögon i hopp om att du ska köpa en hund eller katt till julklapp. Det gäller dock att tänka igenom beslutet ordentligt av många olika anledningar innan du tar hem den nya familjemedlemmen som ska finnas vid din sida ett antal år och som du förmodligen kommer fästa dig vid rejält.

Tänk över din ekonomi

Det är inte någon hemlighet att alltfler människor skaffare ett sällskapsdjur, oavsett om det gäller familjer, singlar eller äldre/yngre personer. Folk lägger vetenskapligen också betydligt mer pengar på sina husdjur idag än bara för tio år sedan och dyra försäkringar eller leksaker tycks inte bekomma dem. Men du ska emellertid veta att ett djur, oavsett art eller ras, kostar mycket pengar och behöver både foder, veterinärvård och en bra försäkring som täcker det mesta. Många hundar och katter blir sjuka i senare ålder och kan ofta drabbas av cancer och liknande och dessa operationer, röntgen etc. är inte billiga. Försäkringarna täcker långt ifrån allt så du måste verkligen se över dina finansiella fördelar innan du skaffar ett djur.

Det finns också husdjur eller sällskapsdjur som kräver enorma summor pengar i vård och träning såsom hästar, så har du inte en tjock plånbok då så ska du absolut ine falla för frestelsen att skaffa häst.

Har du tid?

En annan essentiell aspekt är att ha tillräckligt med tid för sitt djur. Ett husdjur vill gärna vara med dig så mycket som möjligt om det gäller häst, hund, katt, kanin eller liknande. Är du intresserad av en orm, groda, fiskar eller en tarantel, kommer du förmodligen inte sitta och gosa med dem lika ofta som om du hade en hundvalp hemma, men även dessa krabater kräver omsorg. Städning av terrarium o.s.v. är något som fordrar mycket tid och det gäller att läsa på ordentligt om ovanliga husdjur och deras beteenden och behov för att undvika att de mår dåligt.

Tänk på att ett husdjur ofta lever en ganska lång tid framöver, speciellt om du vill ha en fågel, en häst, hund eller katt. När det sedan är slut så har många fått vanan att ha ett djur omkring sig och skaffar då gärna ett nytt omedelbart efteråt.

bard