Att skaffa husdjur

Att välja rätt uppfödare

När du väl har bestämt dig för ett husdjur som intresserar dig så är det dags att ta tag i den svåra biten att hitta en lämplig uppfödare. Vissa kennlar eller uppfödare har redan ett stort namn och är erkända även internationellt, men då kostar också djuret en aning mer. Det finns några riktigt bra kennlar och kattkennlar ute i världen på några erkända raser och om du vill köpa dem därifrån måste du också se till att sköta all den administration runt omkring det hela för att få ta in djuret till Sverige.

Se till organisationerna

Det bästa du kan göra för att hitta en lämplig och seriös uppfödare är att vända dig till t. ex. SVERAK som är katternas organisation eller SKK som är hundarnas riksförbund, så att säga. De listar alla sina kennlar och svenska föreningar som du kan hitta på listorna och förutom den informationen så bidrar de även med bra information såsom rasstandarder o.s.v. De vanligaste husdjuren har dessa huvudorganisationer för folk som vill börja avla, starta kennelverksamhet eller köpa ett djur. Här ska några av dem listas.

  • SVERAK
  • SKK
  • Svenska Hästavelsförbundet m.fl.

Det finns även många andra verksamheter runt om i landet men är du inte på det klara med hur de ser ut eller om du inte har något omdöme att gå efter, så håll dig till organisationernas fakta.

Rasstandarden

När du köper ett djur vill du naturligtvis att det ska vara så friskt och glatt som möjligt utan att ha deformerde tassar, sjukdomar eller andra gömda problem. Utomlands är det vanligt att se djuraffärer som säljer hundvalpar eller kattungar i burar utmed stadsgatorna och faktum är att det är vanligt att djur som köps under dessa förhållanden lider av många problem och skavanker som man som köpare inte får reda på förrän man står där hos veterinären och kliar sig i huvudet.

På alla djurorganisationer som ansvarar för avel och uppfödning, kan man vara säker på att kontroller utförs med jämna mellanrum och att djuren som föds i kullarna är vid god vigör. Du får även stamtavla och information om föräldrarna o.s.v., vilket är avgörande när du ska skaffa djur. Ju mer du vet desto färre problem väntar dig och du och ditt djur kan istället ha glädje av varandra.

bard