Glädjen med husdjur

Ett husdjur under sjukdom

Ett djur under sin sjukdomsperiod kan vara skälet till att man faktiskt blir frisk eller åtminstone får en avsevärt trevligare tillvaro. Idag skrivs djurterapi ut inom Landstingen som då anlitar coacher med hundar som hjälpmedel. De kommer ett par dagar i veckan för att låtas bli klappade av patienterna, eller så leker de med sjuka och sorgsna själar för att liva upp tillvaron. Man har även kommit underfund med att demenssjuka har stor glädje av hundar då de faktiskt kommer ihåg dennes namn bättre än sin egen partners.

Man använder främst hundar som hjälp till sjuka men även hästar och katter kan fungera mycket bra. En stor del djur kan tämjas och ge glädje till den som behöver det.

Blind- och epilepsihundar

Just hundar är fenomenala på att känna in saker och ting och att förvarna om något är fel. Labradorer eller golden retrievers har varit utmärkta blindhundar och leder blinda och synskadade rätt på vägarna så att de också ska ha en chans att komma ut. För epilepsihundarna kan en förkänsla till ett anfall hos patienten uppdagas med att hunden känner på sig innan personen ska drabbas och kan då förvarna personal på boende etc.

bard