Att skaffa husdjur

Kaninen – ett lagom stort husdjur

Många människor längtar efter ett husdjur att kela och leka med, men bor man på ett sådant sätt att det inte passar att ha hund eller katt, kan man välja ett lite mindre djur som inte kräver lika stor plats, inte behöver ta så mycket av din tid i anspråk eller vara så dyrt i drift.

Amatör eller proffsnivå

Ett alldeles perfekt djur om man vill ha ett husdjur med päls är kaninen. De går att ha både inomhus och utomhus, de är inte alltför stora och de kan bli väldigt tama om man från tidig ålder vänjer dem vid att bli lyfta och gosade med. Som med allt annat kan man naturligtvis lägga hela sin själ i att ha kaniner om man upptäcker hur roligt det är att ha dessa djur som hobby. Det finns utställningar för avelsdjur eller så kan man prova kaninhoppning. Önskar man föda upp egna kaniner går det också bra och man kan ansöka om att få bli legitimerad uppfödare via SKAF, som har all info som behövs. Blir du riktigt biten av kaninbacillen kanske du till och med vill investera och behöver information från lånapengarguide.nu för att snabbt få igång en liten rörelse.

Ta hand om din kanin

Det finns skötselregler för kaniner, liksom för alla husdjur. Hos Jordbruksverket går att få information om detta. Bland annat ska en kanin helst ha sällskap, så man rekommenderar att man har två kaniner även om det inte är lag på det. Det finns också regler för hur stor en kaninbur ska vara och detta är baserat på kaninernas storlek, då det finns många olika raser.

När det gäller mat behöver kaninen alltid ha tillgång till hö eftersom det inte bara ger näring utan även hjälper kaninen att fila ner tänderna. En kanins tänder växer hela livet och får den inte äta och gnaga kan tänderna bli för långa och då får kaninen problem. Kaninen äter också gärna pellets, men färsk mat, som morötter, äpple, gräs eller maskrosor, går också bra . Man ska dock vara försiktig med det gröna då en del kaniner kan vara väldigt känsliga i magen. Detta gäller speciellt de framavlade raserna.

Då och då behöver kaninens klor klippas, precis som på hundar och katter. Klarar du det inte själv, vänd dig till en veterinär.

Olika kaninraser

Kaniner delas in efter storlek. Den allra minsta dvärgrasen heter hermelin och dessa kaniner ska inte vara större än 1,3 kg på utställning. Rasen har blivit omåttligt populär i Sverige, troligen just på grund av sin smidiga storlek. Den största kaninrasen kallas belgisk jätte och kan väga uppåt 10 kg, även om inte alla individer blir så stora. Förutom storleken kan kaniner ha väldigt olika färger eller mönster och de kan ha lång eller kort päls.

bard