Glädjen med husdjur

Husdjur, dina vänner för livet

Hunden är människans bästa vän är ett ordspråk de flesta känner till, men det är inte bara hunden som kan vara ett bra husdjur och en god vän. Det kan fungera lika bra med katter, kaniner, fåglar eller andra, mindre djur. Skillnaden ligger i hur mycket man behöver engagera sig i skötsel, motion och lek med husdjuret och även i hur mycket djuret bryr sig om dig som matte eller husse.

Husdjur är bra för människans mående

Inom forskning har studier visat att det kan vara i det närmaste livsavgörande att ha en hund eller annat husdjur att ta hand om och få kärlek från om man bor ensam. Inom äldrevården har man i vissa kommuner tagit till sig denna information och kan låta äldre få med sig sina husdjur när de behöver flytta till ett äldreboende. Tyvärr tillåter inte alla kommuner detta och det krävs att de äldre klarar av att ta hand om sitt husdjur.

Det finns dock andra varianter, som exempelvis boenden som har en egen katt. Det är inte någon specifik person som äger katten utan alla får kela med den och klappa den.

Städning på grund av husdjur

Som alla känner till kan husdjur innebära att man som ägare behöver städa mer, specifikt om man har pälsdjur i hemmet. På en vecka kan det lätt samlas pälstussar efter både katter och hundar och dessa lägger sig i hörnen på soffan och fastnar i dina mattor. Städningen blir inte bara påverkad till vardags utan vid speciella tillfällen som inför fester eller om du ska flytta. Då krävs det en extra insats. Vid en flytt kan det därför vara oerhört skönt att ta hjälp med flyttstädningen i Växjö och på andra orter, så att man kan lägga sin tid åt att packa upp i det nya hemmet.

Det är också mycket viktigt med städningen om man exempelvis har kattlåda inne på toaletten, så att inte bakterier sprider sig i hemmet. Även mindre djur som hamstrar och kaniner som bor i en bur kräver frekvent rengöring då det lätt blir fullt med avföring även från små djur. Detta kanske är baksidan med att ha husdjur, men de flesta är troligen överens om att det ändå är fantastiskt givande, mysigt och härligt att ha husdjur som man kan få rå om.

Tid för ditt husdjur

En liten varning kan vara på sin plats om du står i begrepp att skaffa ett husdjur och aldrig tidigare har haft något: Har du tid? Vore det roligt med en skojig och glad hund med mycket energi eller en ivrig katt som gillar att klättra? Tänk då på att du måste aktivera och engagera dig själv i att dels fostra djuret, stimulera det genom lekar, ge djuret mat, åka till veterinären ibland och också inse att du inte kan resa bort spontant längre. Om du klarar av alla dessa punkter kan du vara redo för ett husdjur!

bard