Underlätta livet & anpassa hemmet för katt med artros
Precis som för oss människor, är det vanligt att katter drabbas av artros med åldern. Hur mycket katter besväras och begränsas av sin artros är dock ytterst individuellt. En del katter rör sig mycket mindre på grund av begränsad rörlighet eller smärta, medan andra katter inte verkar känna av det särskilt mycket eller helt enkelt bara lyckas dölja det för husse och matte. Därför gäller det att vara uppmärksam på förändringar i kattens beteende eller sinnesstämning.
När bör jag misstänka att min katt drabbats av artros?
Märkbara symtom kan yttra sig genom att katten undviker att hoppa upp på möbler och hellre ligger på golvet eller andra låga platser i hemmet. En del katter fortsätter att ligga högt men kanske inte alltid lyckas hoppa hela vägen upp själva, trots att de försöker. Det kan även resultera i att katten haltar något eller verkar svagare i musklerna. Allmänna symptom såsom trötthet, avsaknad av aptit, avföringssvårigheter, att katten verkar stressad eller oroad samt om katten går undan, är symptom som alltid ska noteras.
Vad kan jag själv göra för att underlätta och förbättra för min katt?
Om katten uppvisar ovan nämnda symptom under en tid, är det viktigt att veterinär uppsöks för att utesluta andra sjukdomar eller fastställa att artros förekommer. Din veterinär ska kunna ge dig goda råd just för din katt samt om medicin eller rehabilitering behövs. Nedan följer några generella åtgärder du kan vidta för att underlätta för din katt:
- Anpassa i hemmet. Hjälp din katt genom att göra små förändringar. Om katten vanligtvis äter i fönsterkarmen kan mat- och vattenskålarna flyttas till golvet. Ordna flera mysiga sovplatser för katten på marknivå så kan förhoppningsvis några hopp undvikas för att skona benen. Katter är envisa djur och det går dessvärre inte alltid att begränsa katten för att undvika höga höjder. Om så är fallet, kan du med material från Buildor bygga egna trappor, så att katten enklare kan ta sig upp och ner och på så vis undvika höga hopp.
- Kosttillskott. Det finns naturliga kosttillskott som kallas glukosamin, som annars finns naturligt i kroppen. Även andra kosttillskott kan hjälpa till med att smörja lederna eller verka antiinflammatoriska, med innehåll av exempelvis Omega fettsyror eller gurkmeja.
- Undvik övervikt. Övervikt kommer att slå hårdare mot en katt med artros, då lederna redan känns överbelastade. Att få en överviktig katt att gå ner i vikt kan vara svårt om den inte längre kan röra sig särskilt mycket. Rådgör med din veterinär eller hör dig för om ett bra djurfoder i djuraffär. Det finns särskilda foder med lägre fetthalt men som fortfarande ger din katt den näring som behövs.
- Akupunkturbehandling. Akupunktur är faktiskt en behandling även för katter, som kan hjälpa dem med lindring av smärta i både leder och muskler. Även gällande akupunktur ska en veterinär rådfrågas.
Det finns alltså en del saker du själv kan göra för att underlätta för katten, därtill kan veterinär komma med ytterligare råd för att optimera levnadsstandarden för din fyrbenta vän.