Glädjen med husdjur

Att sörja ett djur

När man har haft den ofantliga turen att vara lycklig ägare till ett kärt husdjur under många år, kan det komma som en chock när djuret tas ifrån en. I de flesta fallen leder ålderdom till sjukdom som veterinären inte anser vara tillräckligt värt att göra någonting åt och då återstår bara avlivning. Om djuret är gammalt så har man förmodligen haft en tid att förbereda sig på det som komma skall, men om ens djur till exempel har råkat ut för en olycka eller blivit påkörd och hastigt går bort, kan det vara mycket svårt att hantera det.

Att skaffa ett nytt djur eller inte

Många anser att det bästa sättet att komma över ett avlidet husdjur, är att så fort som möjligt döva känslorna genom att skaffa ett nytt. Då fortsätter man vanorna som man redan är inne i och får en ny uppgift att ta hand om. I andra fall kan det verka bättre att få sörja en tid och är man själv på ålderns höst, så kan det tyckas vara ganska arbetsamt att skaffa ett nytt djur som måste utfodras, motioneras och lekas med. Hur man bemöter sorgen efter ett husdjur är olika och ingenting är fel. Och framför allt ska man inte skämmas över att man är ledsen över sin kamrats bortgång.

Barnens saknad

Även om en vuxen kan vara lika ledsen som ett barn, så har barn generellt svårare att förstå vad saker och ting handlar om, speciellt i unga år. Då gäller det att vara pedagogisk och konsekvent och förklara för barnet om man vet att det inte är långt kvar. Ett djur som dessutom är gammalt och har ont kan inte behandlas likadant som ett ungt djur och detta kan barn ibland ha svårt att förstå. Djur som är opererade, sydda, har ont eller mår dåligt bör man vara varsam med.

När ett djur har dött så kan det vara viktigt för barn såväl som vuxna att säga farväl, så varför inte anordna en liten begravningsstund i trädgården? Det finns faktiskt även djurkyrkogårdar att begrava sina djur på inom olika kommuner och detta kan vara ett bra tillfälle för alla att dra ett streck över det förflutna och gå vidare. Låt gärna barnen arrangera det hela, det kan göra dem gott.

bard