Glädjen med husdjur

Bygg en kaninbur

Har du en kanin? Kaniner tycker om att vara utomhus och få möjlighet att äta gräs och njuta av vädret de också. En innekanin som mest bara sitter i sin bur har ganska tråkigt, och det är inte så mycket du behöver göra för att pigga upp den. En utebur till kaninen är enkelt att bygga själv om du har tillgång till hammare och spik.

Tänk igenom hur du vill att buren ska se ut. Ska kaninen vara där dygnet om ska den ha en bodel som skyddar mot väder och vind, och till det behöver du lite virke som är lätt införskaffat hos Byggmax. De har även andra detaljer som du kan tänkas behöva, så som nät eller kompostgaller och reglar så du kan stänga och låsa buren. Det är praktiskt med öppningsbara luckor på både bodel och utedel så att du kan rengöra samt byta mat och vatten.

Nya mått efter 1 juli 2019

Den första juli 2019 gäller nya måttbestämmelser hos Jordbruksverket och innan du bygger något bör du ta en titt på vad som gäller nu. Ska kaninen gå själv eller ska den dela utrymme med andra? Ska den ha ungar? Det är viktigt att buren har rätt storlek för att kaninen ska må bra och bodelen måste skydda kaninen.

Att tänka på

Hönsnät är inte alltid optimalt för kaniner. Rävar, katter och hundar kan ganska lätt ta sig igenom och kaninen kan nästan lättare ta sig ut. En del kaniner biter tag i nätet och vickar fram och tillbaka tills det går av, sedan fortsätter de med nästa ruta och så nästa, till de har gjort ett tillräckligt stort hål att smita igenom. Det kan hända över en natt. För att undvika detta är det bättre att använda ett grövre nät eller ett kompostgaller.

Kaniner tycker även om att gräva och kan gräva sig ut. Att ha nät i botten av burens utedel kan därför vara bra, och här räcker det med hönsnät eller något glesare nät. Flytta gärna buren så fort gräset är nerbetat så att kaninen alltid har tillgång till rent och friskt gräs och slipper hoppa runt i sina egna kaninpluttar, men även om den kan fungera som både gräsklippare och gödslare så behöver du fortfarande se till att den har annan mat också i form av grovfoder och pellets. Lägg även in kvistar som kaninen kan skala, det är bra för tänderna. Ha inte hanar och honor tillsammans, för då kommer du att få väldigt många kaniner efter ett tag, och att ha okastrerade hanar tillsammans är heller inte bra då de kan slåss ganska rejält. Se till att ha ordentligt nät eller galler mellan dem istället.

Vill du ha tips på vad du kan göra med din kanin? Du kanske vill ställa ut den eller tävla i kaninhoppning? Hos Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund kan du läsa mer om kaniner och kaniner som hobby vare sig du är uppfödare eller vanlig djurägare till ett sällskapsdjur.

bard